Η ανάλυση στοιχείων από περισσότερες από 37.000 ασθενείς έδειξε πως, όσες δεν είχαν παραλείψει καμία μαστογραφία, είχαν μείωση κατά 72% στον κίνδυνο αυτό.
Η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού πριν προκαλέσει συμπτώματα είναι κρίσιμη για την επιβίωση, λένε οι ειδικοί. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται προληπτική μαστογραφία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) συνιστά στις γυναίκες:
- Να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο στις ηλικίες 45 έως 54 ετών
- Να κάνουν την εξέταση κάθε δεύτερο χρόνο ή να συνεχίσουν με ετήσιες μαστογραφίες από την ηλικία των 55 ετών και άνω
Δυστυχώς, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια στην τακτική διενέργεια της εξέτασης όπως:
- Οι δυσκολίες πρόσβασης σε κάποιο κέντρο μαστογραφικού ελέγχου
- Η έλλειψη χρόνου λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων
Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA 2023). Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 37.079 γυναίκες από τη Σουηδία. Όλες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού την περίοδο 1992-2016. Οι 4.564 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.
Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος από την παράλειψη της μαστογραφίας. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που έκαναν με συνέπεια κάθε προγραμματισμένη μαστογραφία είχαν ποσοστό επιβίωσης άνω του 80%. Στην πραγματικότητα, κυμαινόταν μεταξύ 82,7% και 86,9%.
Ωστόσο το ποσοστό επιβιώσεως στις γυναίκες που δεν είχαν συμμετάσχει σε καμία προληπτική εξέταση κυμαινόταν από 59,1% έως 77,6%.
Σχετικα άρθρα
Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι οι γυναίκες που υποβλήθηκαν στις τελευταίες πέντε μαστογραφίες πριν από τη διάγνωση του καρκίνου τους, είχαν σχεδόν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο σε σύγκριση με όσες δεν είχαν υποβληθεί σε καμία μαστογραφία.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συμμόρφωση στις τακτικές μαστογραφίες βελτιώνει την επιβίωση των γυναικών στις οποίες διαγιγνώσκεται καρκίνος του μαστού.
Τα ευρήματα της μελέτης συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας, και Μαρία Καπαρέλου, παθολόγος-ογκολόγος
Σχόλια0