GfClTSO0GUA8TSWlGSAoGUA0GA==

Μείνετε δραστήριες – ή γίνετε δραστήριες – για να ενισχύσετε την ποιότητα ζωής κατά τη γήρανση, προτείνει μελέτη σε γυναίκες μέσης ηλικίας


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η συνεπής τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη σωματική δραστηριότητα σε όλη τη μέση ηλικία σχετίζεται με υψηλότερη ποιότητα ζωής όσον αφορά την υγεία στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS Medicine από την Binh Nguyen του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ της Αυστραλίας και τους συνεργάτες της.

Δεδομένα από περισσότερες από 10.000 γυναίκες της Αυστραλίας έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ της τακτικής άσκησης κατά τη μέση ηλικία και της σωματικής υγείας στη μετέπειτα ζωή, ακόμη και όταν η ρουτίνα άσκησης δεν ξεκίνησε πριν από τα μέσα της δεκαετίας των 50 ετών.

Τα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής, έχουν βασιστεί κυρίως σε διατομεακές μελέτες και βραχυπρόθεσμες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Λίγες διαχρονικές μελέτες έχουν μετρήσει τη σωματική δραστηριότητα σε περισσότερες από μία χρονικές στιγμές και έχουν εξετάσει τις μακροχρόνιες αιτιώδεις επιδράσεις της άσκησης. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν ανά τριετή διαστήματα, αρχής γενομένης από το 1996, από 11.336 συμμετέχουσες στην Αυστραλιανή Διαχρονική Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών (Australian Longitudinal Study on Women’s Health). Οι γυναίκες είχαν γεννηθεί από το 1946 έως το 1951, με αποτέλεσμα να είναι 47 έως 52 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχουσες ταξινομήθηκαν είτε ως ανταποκρινόμενες στις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα – 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαπενταετούς περιόδου έκθεσης, είτε ως μη ανταποκρινόμενες αρχικά στις κατευθυντήριες γραμμές αλλά αρχίζοντας να τις πληρούν στην ηλικία των 55, 60 ή 65 ετών, είτε ως μη ανταποκρινόμενες ποτέ στις κατευθυντήριες γραμμές.

Η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία αξιολογήθηκε με τη χρήση της σύνθετης βαθμολογίας για τη σωματική υγεία (PCS) και της σύνθετης βαθμολογίας για την ψυχική υγεία (MCS) από την έρευνα υγείας Short Form 36 Health Survey, η οποία περιλαμβάνει 36 ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργική υγεία και την ευημερία.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα που ανταποκρίνονταν σταθερά στις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα και εκείνα που άρχισαν για πρώτη φορά να ανταποκρίνονται στις κατευθυντήριες γραμμές στην ηλικία των 55 ετών είχαν κατά τρεις μονάδες υψηλότερο PCS (46,93 [95% CI 46,32 έως 47,54] και 46,96 [95% CI 45,53 έως 48,40], αντίστοιχα), σε σύγκριση με εκείνα που δεν ανταποκρίνονταν στις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα (43,90 [95% CI 42,79 έως 45,01]). Η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στην PCS ήταν σημαντική ακόμη και μετά τον έλεγχο των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και των προϋπαρχουσών διαγνώσεων υγείας. Ωστόσο, δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της MCS.

«Σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα στοιχεία, η μελέτη αυτή συμβάλλει στις αυξανόμενες αποδείξεις για τα οφέλη της διατήρησης ή υιοθέτησης ενός ενεργού τρόπου ζωής στη μέση ηλικία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Ένα σημαντικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία είναι ότι η δραστηριοποίηση για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, ακόμη και αν οι γυναίκες αρχίσουν να πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα στα μέσα της δεκαετίας των 50, θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία όσον αφορά τη σωματική υγεία, ιδίως όσον αφορά τη σωματική λειτουργικότητα».

Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Η μελέτη μας δείχνει ότι είναι σημαντικό για τις γυναίκες να είναι δραστήριες καθ’ όλη τη μέση ηλικία για να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη για τη σωματική υγεία στη μετέπειτα ζωή τους. Ιδανικά, οι γυναίκες θα πρέπει να αυξήσουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους ώστε να πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές μέχρι την ηλικία των 55 ετών».


Πηγή: Binh Nguyen, Philip Clare, Gregore I. Mielke, Wendy J. Brown, Ding Ding. Physical activity across midlife and health-related quality of life in Australian women: A target trial emulation using a longitudinal cohort. PLOS Medicine, 2024; 21 (5): e1004384

Προσαρμογή άρθρου: Έφη Καραμπάτου, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, ΕΚΠΑ

Πηγή: Το διαβάσαμε εδώ


Σε καμία περίπτωση το site δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρικός σύμβουλος. Για οποιαδήποτε ιατρικό θέμα σας απασχολεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό.

Σχόλια0

Type above and press Enter to search.